Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna www.nestor-electronic.pl
Forum sterowników procesorowych- programy BASCOM
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Jaki wyświetlacz LCD

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Mój projekt- wraz z programem
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  

Wyświetlacz 4x16?
tak
50%
 50%  [ 8 ]
nie
50%
 50%  [ 8 ]
Wszystkich Głosów : 16

Autor Wiadomość
PiKuŚ
Zawsze na posterunku


Dołączył: 21 Sty 2008
Posty: 218
Skąd: Grudziądz

PostWysłany: Nie Mar 23, 2008 9:28 pm    Temat postu: Jaki wyświetlacz LCD Odpowiedz z cytatem

Głosujcie czy wyświetlacz LCD do komputerka pokładowego ma mieć wielkość 2x16 czy 4x16
_________________
Nadmiar wiedzy jest równie szkodliwy jak jej brak.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
PiKuŚ
Zawsze na posterunku


Dołączył: 21 Sty 2008
Posty: 218
Skąd: Grudziądz

PostWysłany: Wto Mar 25, 2008 6:40 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No i na razie mamy impas Very Happy
_________________
Nadmiar wiedzy jest równie szkodliwy jak jej brak.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
tommy22
Lekko zaangażowany


Dołączył: 25 Lis 2007
Posty: 56
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Sro Mar 26, 2008 8:53 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Na 193 osoby zarejestrowane tylko 9 wie o ankiecie ?

W przypadku zwycięstwa 4x16 ciekawe, kto i na czym będzie testował program. Już widzę jak wszyscy pędzą do sklepu po wyświetlacz do testów
o podłączaniu go nawet nie wspomnę.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
PiKuŚ
Zawsze na posterunku


Dołączył: 21 Sty 2008
Posty: 218
Skąd: Grudziądz

PostWysłany: Sro Mar 26, 2008 9:09 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A jak się popatrzy na statystyki to z tych 193 osób zarejstrowanych max 20 aktywnie udziela się na forum Sad
_________________
Nadmiar wiedzy jest równie szkodliwy jak jej brak.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Sro Mar 26, 2008 10:24 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No bo na forum to jst tak:

Ktoś kupuje płytke i nie wie jak podpiąść to pisze 20 postów dziennie a jak już podepnie u mu działa to zapomina nawet loginu do forum i nawet nie zagląda Sad

Ale ogólnie żecz biorąc uważam że i tak nie jest tak tragicznie Smile

Forum jest dopiero kilka miesięcy no i jest dedykowane tylko jednemu urządzenia, choć z drugiej strony patrząc fajnie by było jak by wiekszy ruch był Smile

A jełsi chodzi o wyswietlacz to moje zdanie jest takie:

Napisz 2 wersje- ja sam chyba zrobie dodatkową wersje pod wyswietlacz 4*20

Wtedy każdy sobie wgra toi co mu najbardziej potrzebne.
Jełsi chodzi o mnie to uważam że wyswietlacz ma być czytelny, tak żebym zerknął i odrazu dostrzegł interesująca mnie wartość, przy 4 linia ch żeczywiście wiecej sie mzieści, tylko powiedzcie mi po co komu podczas jazdy oglądać napięcia akumulatora ?

Ja mam, jeszcze inny pomysł- pewnie zaimplementuje to w wersji 4.0 a mianowicie jak masz kilka zdefioniowanych ekranów to powiedzmy te mniej istotne będą dopiero dostępne jak samochód stoi, a po ruszeniu zamiast 7 ekranów masz dostępne na przykład 3, no bo po co podczas jazdy kasować licznik dzienny lub ustawiac powitanie ?

Co myślicie- w nowej wersji u mnie tez będzie powitanie ustawiane i peniw zrobie właśnie tak żeby nie było to menu dostępne jak auto jedzie- bo po co Smile


Ostatnio zmieniony przez rafal dnia Sro Mar 26, 2008 11:10 am, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
LoLu
Zawsze na posterunku


Dołączył: 13 Lis 2007
Posty: 161
Skąd: Poznań (okolice) Nowy Tomyśl

PostWysłany: Sro Mar 26, 2008 10:57 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

I to jest najlepsze na tym forum - udziela sie 20 zapaleńców którzy lubią sie w to bawić ! każdy swoje 10 groszy wtrąci i całkiem fajne wynalazki powstają! (jak na te czasy - za 10 lat sie będą z nas śmiali Very Happy) A i tak najlepsze jest zdziwienie lamusów którzy totalnie nie mają o elektronice pojęcia i pytają : " naprawdę sam to zrobiłeś ? "
_________________
Od kiedy powstało GOOGLE pytania nie maja sensu ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
procesorek
Nowy


Dołączył: 15 Lis 2007
Posty: 7

PostWysłany: Sro Mar 26, 2008 11:25 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A ja uważam, że komputer paliwa ma wyswietlać głównie zużycie paliwa a nie jakieś pierdoły, bo w końcu dojdziemy do problemu takiego jak jest w nowych telefonach komórkowych- maja wszytko tylko nie można z nich zadzwonić bo nie mają zasięgu Sad, albo obsługa jest zbyt skomplikowana Smile

Pewnie, że dodatkowe funkcje się przydaja- ale jak często ?

Moje zdanie jest takie, że należy postawić na prostote i czytelność odczytu, dlatego głosuję za 2*16.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
tmerlin
Rozpoczyna


Dołączył: 08 Lut 2008
Posty: 35

PostWysłany: Sro Mar 26, 2008 11:50 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Po co podczas jazdy oglądać napięcie akumulatora? Ano po to by widzieć, czy alternator ładuje bateryjke.
W wielu samochodach jest wskaznik na desce ładowania akumulatora. We Fronterze to miałem, ale już w Astrze F tego nie mam (tak samo jak nie mam wskaźnika obrotów, czy też np sygnalizacji włączonych świateł - ta sygnalizacja jest na przełączniku - co prowadzi do tego, że czasami się zapomina o światłach).

Poza tym to jest komputer samochodowy, a nie wskaźnik. Dlatego też powinien informować o wielu rzeczach.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
PiKuŚ
Zawsze na posterunku


Dołączył: 21 Sty 2008
Posty: 218
Skąd: Grudziądz

PostWysłany: Sro Mar 26, 2008 12:12 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

I tutaj w 100% popieram tmerlina, od nadmiaru głowa nie boli Smile , najwyżej nie wszystkie funkcje będą wykorzystywane przez danego użytkownika.
Dodatkowo Rafał zastanawiasz się po co w czasie jazdy kasować licznik dzienny, ano mianowicie po to aby móc np. zmierzyć dystans pomiędzy jakimiś miejscami/punktami. A bzdurą byłoby zatrzymywać samochód aby móc taki pomiar dokonać Exclamation
Oczywiście edytować menu w czasie jazdy nikt nie będzie Wink , zresztą w moim programie funkcja ta zaszyta jest w podprogramie "setup", który uaktywania się jednoczesnym naciśnięciem 2ch klawiszy, natomiast zmiana ekraników odbywa się za pomocą klawiszy Up i Down.
_________________
Nadmiar wiedzy jest równie szkodliwy jak jej brak.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
jackow2
Bardzo zaangażowany


Dołączył: 03 Mar 2008
Posty: 108
Skąd: Kraków

PostWysłany: Sro Mar 26, 2008 2:42 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

moje 3 grosze
- Pikuś dobrze pisze - z tym kasowaniem licznika
- tak ma Peugeot 307 - i tam jakby są dwa dzienne liczniki jeden np kasuje po zatankowaniu - a drugi gdy jedzie z punktu A do B i chciałby sprawdzić ile było kilometrów i ile na tej trasie pojazd spalił paliwa
- co od podawania napięcia Aku to chętnie to widzę - niedawno koledze spadł pasek z napędu altelnatora - i prawie zarżnął akumulator - bo i przy okazji padła kontrolka ładowania - jak się sypie to parami
_________________
Jacek z Krakowa
Nubira 2.0 1998 - PB + LPG
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
PiKuŚ
Zawsze na posterunku


Dołączył: 21 Sty 2008
Posty: 218
Skąd: Grudziądz

PostWysłany: Sro Mar 26, 2008 10:40 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak sobie teraz pomyślałem, że przecież można napisać jedną wersję programu, w której zawarta byłaby możliwość wyboru wyświetlacza w opcji "setup" Very Happy .
Powiedzmy, że domyślnie byłby wyświetlacz 2x16, a z poziomu menu "setup" można byłoby zmienić na 4x16 lub 4x20.
Niestety dopisanie kodu obsługującego taką funkcję prawdopodobnie wymagałoby już zmiany procesora na Atmega168 (16kB pamięci) Sad .

Co sądzicie o takim pomyśle ?
_________________
Nadmiar wiedzy jest równie szkodliwy jak jej brak.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Jacor
Lekko zaangażowany


Dołączył: 24 Sty 2008
Posty: 42
Skąd: MAŁOPOLSKA

PostWysłany: Sro Mar 26, 2008 10:50 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

prawde mówiąc to dla mnie im większy a co za tym idzie czytelniejszy tym lepszy
możliwość wyboru to byłoby chyba najlepsze rozwiązanie
wszyscy byli by szczęsliwi i weseli Very Happy
......................
szkoda że w ankiecie mozna tylko raz głosować Very Happy
_________________
prosze nie krzyczeć dopiero się uczę
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
LoLu
Zawsze na posterunku


Dołączył: 13 Lis 2007
Posty: 161
Skąd: Poznań (okolice) Nowy Tomyśl

PostWysłany: Sro Mar 26, 2008 11:35 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tylko kurcze w żadnym sklepie elektronicznym w Poznaniu nie słyszeli nawet o AM168.... shit,
_________________
Od kiedy powstało GOOGLE pytania nie maja sensu ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Czw Mar 27, 2008 10:05 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeśliu chodzi o atmega168 będe je miał w przyszłym tygodniu w moim sklepie internetowym- wiec prpobemu nie ma Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
PiKuŚ
Zawsze na posterunku


Dołączył: 21 Sty 2008
Posty: 218
Skąd: Grudziądz

PostWysłany: Czw Mar 27, 2008 10:13 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Lolu, no to słabo szukałeś w tym swoim Poznaniu Smile:
http://www.gembara.pl/
_________________
Nadmiar wiedzy jest równie szkodliwy jak jej brak.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
tommy22
Lekko zaangażowany


Dołączył: 25 Lis 2007
Posty: 56
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Czw Mar 27, 2008 12:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Możliwość zmiany typu wyświetlacza w setupie jest bardzo dobrym rozwiązaniem satysfakcjonującym wszystkich zainteresowanych.
Zmiana procesora na większy i tak jest nieunikniona przy tak dużej liczbie funkcji, lepiej dokonać zmiany na etapie projektowania niż póżniej przerabiać program.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
LoLu
Zawsze na posterunku


Dołączył: 13 Lis 2007
Posty: 161
Skąd: Poznań (okolice) Nowy Tomyśl

PostWysłany: Czw Mar 27, 2008 9:48 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Są w Poznaniu 2 doliny krzemowe, i nie mieli Sad, sam w szoku jestem, a to co Pikuś znalazłeś to hmmm, nie wiem co, na sztuki raczej nie sprzedają Smile
_________________
Od kiedy powstało GOOGLE pytania nie maja sensu ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
PiKuŚ
Zawsze na posterunku


Dołączył: 21 Sty 2008
Posty: 218
Skąd: Grudziądz

PostWysłany: Czw Mar 27, 2008 10:05 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No to zostaje Ci tylko wybór jednego z wielu sklepów internetowych, które takie procesorki oferują Sad
_________________
Nadmiar wiedzy jest równie szkodliwy jak jej brak.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Pią Mar 28, 2008 9:13 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W moim sklepie internetowym możesz juznabyć procesor ATMEGA168 Smile

Ma juz odpowiednio poustawiane fufe-bity tak żeby działać z zewnętrznym oscylatorem 8 mHZ.
Nieumiejętne ustawienie fuse bitów może doprowadzić do "śmierci" procesora !
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
PiKuŚ
Zawsze na posterunku


Dołączył: 21 Sty 2008
Posty: 218
Skąd: Grudziądz

PostWysłany: Pią Mar 28, 2008 8:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Może nie tyle "śmierci" procesora, co kłopotów z ponowną komunikacją z programatorem ze względu np. na zmianę taktowania Sad
_________________
Nadmiar wiedzy jest równie szkodliwy jak jej brak.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Sob Mar 29, 2008 4:20 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A no nie koniecznie bo na przykład odłącz mu reset i spróbuj ponownie zaprogramować Sad
Procek będzie działał, ale niestety już nie uda sie go zaprogramowac po SPI

Podobnież sa programatory które potrafią to naprawić, ale procek jest za tani zeby go ratować Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
PiKuŚ
Zawsze na posterunku


Dołączył: 21 Sty 2008
Posty: 218
Skąd: Grudziądz

PostWysłany: Sob Mar 29, 2008 5:45 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak, trzeba w takim przypadku użyć programatora równoległego wysokonapięciowego. Wszystko opisane jest w manualu od procesora Wink .
_________________
Nadmiar wiedzy jest równie szkodliwy jak jej brak.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Mój projekt- wraz z programem Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group