Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna www.nestor-electronic.pl
Forum sterowników procesorowych- programy BASCOM
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Komputerek pokładowy by PiKuŚ
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Mój projekt- wraz z programem
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
PiKuŚ
Zawsze na posterunku


Dołączył: 21 Sty 2008
Posty: 218
Skąd: Grudziądz

PostWysłany: Pią Mar 21, 2008 8:08 pm    Temat postu: Komputerek pokładowy by PiKuŚ Odpowiedz z cytatem

W projekcie tym rozwijać będę alternatywny program komputerka pokładowego.

Więcej szczegółów tutaj:
http://nestor-electronic.pl/forum/viewtopic.php?t=232

Będzie on rozwijany na bazie programu, który napisałem dla forumowicza o ksywie ohodec.
http://nestor-electronic.pl/forum/viewtopic.php?t=240

Jak na razie program posiada następujące funkcje:
- zegar z datą
- pomiar napięcia akumulatora - akumulator podpięty pod wejście IN2 poprzez dzielnik rezystancyjny składający się z rezystorów 1,3k i 7,5k
- pomiar temperatury (na bazie czujnika DS18B20) - czujnik podpięty pod złącze 1wire
- sygnalizacja gołoledzi - mruganie temperatury w przedziale od -1*C do +1*C
- wygaszanie podświetlenia LCD - napięcie ze stacyjki lub świateł (jak kto woli) poprzez układ dopasowujący podpięte pod wejście IN1


Nie ponoszę odpowiedzialności za szkody wyrządzone przez program.

Poniżej link do wersji testowej.
http://pijacek.eu.interia.pl/pliki/komputer_pokladowy_v0.1.zip

A wygląda to mniej więcej tak:
http://pijacek.eu.interia.pl/pliki/lcd.PNG
no może z ta różnicą, że jest to jeszcze program na wyświetlacz 2x16 i 2-ie ostatnie linijki z wyświetlacza się nie pojawią Very Happy.
Ale jak widać Wink szykują się już kolejne wersje. Myślę, że jako pierwszy pojawi się obrotomierz, a potem już prawdopodobnie jednocześnie przebieg (rozważam 2 kasowalne liczniki), prędkość, spalanie chwilowe i średnie.
Przy okazji pytanko, czy tak może wyglądać ekranik czy coś zmienić?

Jeszcze jedna rzecz. Z uwagi na to, że jest to program w wersji testowej i może zawierać błędy Confused , a ja ze względu na ograniczony czas (egzaminy na CCIP) nie chcę być poganiany i "bombardowany" prośbami o ich usunięcie, tak więc graniczyłem czas jego działania do 14 dni. Po tym terminie program przestanie działać Sad .

Jeżeli mimo to znajdą się chętni do przetestowania tej wersji to proszę o podzielenie się uwagmi i spostrzeżeniami.
_________________
Nadmiar wiedzy jest równie szkodliwy jak jej brak.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
tommy22
Lekko zaangażowany


Dołączył: 25 Lis 2007
Posty: 56
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Nie Mar 23, 2008 2:27 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

PiKuŚ gratuluję wytrwałości w realizacji projektu.

Sądzę że dane dotyczące dnia miesiąca i roku są kompletnie zbędne kierowcy który właśnie oderwał wzrok od drogi prowadząc pojazd.
Jeśli te informacje są komuś potrzebne to niech będą, ale nie na ekranie głównym jeszcze lepiej jeśli byłby typowy setup a w nim możliwość uaktywnienia tylko tych funkcji które użytkownik by chciał widzieć na ekranie. (takie rozwiązanie zwiększa uniwersalność komputerka)
Odnośnie przedstawiania temperatury obaj z Rafałem robicie to tak samo.
Najpierw wielka litera T póżniej dwukropek lub znak równości, właściwe wskazanie temperatury i zminimalizowany znak stopnia Celsjusza.
A czy nie lepiej pokazać samą temperaturę z pełnowymiarowym znakiem stopnia Celsjusza .Każdy wie że stopień Celsjusza odnosi się wyłącznie do temperatury i nie ma potrzeby tego opisywać w specjalny sposób a dodatkowe oznaczenia tylko zamazują czytelność ekranu.

Przydałaby się funkcja sygnalizacji przekroczenia zadanej prędkości
ustalanej przez kierowcę i załączaną dodatkowym przyciskiem w dowolnym momencie jazdy. (coś jak tempomat tylko że z sygnalizają)
Początek sygnalizacji powiedzmy ok. 5km przed ustaloną prędkością
Dzwięki zwiększałyby częstotliwość w miarę zbliżania się do ustalonej prędkości, po jej przekroczeniu dzwięk ciągły.(częstotliwość dzwięku dodatkowo informowałaby kierowcę jak szybko jedzie bez patrzenia na ekran).Taka funkcja jest szczególnie przydatna z uwagi na coraz większą liczbę radarów i foto-radarów, ten kto dostał pocztą takie foto wie o czym mówię.
Co do liczby wierszy wyświetlacza to w większości samochodów trudno
w jakiś sensowny sposób upchać LCD dwu-wierszowy a co dopiero czrero-wierszowy.
Większą liczbę informacji można z powodzeniem umieścić na kolejnych ekranach zależnie od stopnia ich ważności.


Ostatnio zmieniony przez tommy22 dnia Pon Mar 24, 2008 10:47 am, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
PiKuŚ
Zawsze na posterunku


Dołączył: 21 Sty 2008
Posty: 218
Skąd: Grudziądz

PostWysłany: Nie Mar 23, 2008 2:52 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tommy22, a ja uważam, że:
1.Data może być jak najbardziej przydatna np. konieczność jej sprawdzenia podczas rozmowy telefonicznej - zresztą propozycja taka padła, więc ją zrealizowałem Smile .
2.Oznaczenie temperatury mogę zmienić pod warunkiem, że będzie więcej głosów za taką zmianą.
3.Sygnalizacja przekroczenia prędkości jest prosta do zaimplementowania i mogę to zrobić. Co do sensowności jej włączania w trasie to ja mam odmienne zdanie. Niestety w Polsce nie mamy jeszcze autostrad, tak, więc jeździmy drogami, które przechodzą przez obszar zabudowany (50km/h), różne skrzyżowania (70km/h) etc. I jaką prędkość sygnalizacji ustawić Question Question Question
4.Wyświetlacz 4x16 zastosowany został na wyraźne życzenie forumowiczów, ale rozważę możliwość napisania programu dla wersji wyświetlacza 2x16 jak i 4x16. A który będzie pierwszy to zależy czy więcej głosów będzie za mniejszym czy większym wyświetlaczem.

Zapraszam więc do głosowania.
_________________
Nadmiar wiedzy jest równie szkodliwy jak jej brak.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
tommy22
Lekko zaangażowany


Dołączył: 25 Lis 2007
Posty: 56
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Nie Mar 23, 2008 5:33 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

1. Co do konieczności sprawdzania daty w trakcie rozmowy telefonicznej to wszyscy mamy ją w swoich telefonach.
2.Myślałem nie o jednej stałej prędkości ale o możliwości jej ustawiania z klawiatury ( przycisków ) dowolnej lub kilku podstawowych do wyboru np: 40,50,60,70, do uzgodnienia.
Ja poruszając sie po Warszawie i okolicach mam do czynienia z ograniczeniami prędkości przez cały czas ten problem dotyczy głownie dużych aglomeracji miejskich.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
PiKuŚ
Zawsze na posterunku


Dołączył: 21 Sty 2008
Posty: 218
Skąd: Grudziądz

PostWysłany: Nie Mar 23, 2008 5:45 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

1. W moim telefonie w trakcie rozmowy data nie jest wyświetlana, wyświetlana jest tylko godzina. Ma tak większość telefonów opartych na symbianie. Smile
Poza tym był to tylko przykład, datę można wykorzystać do funkcji przypominającej o rocznej wizycie w serwisie lub przeglądzie technicznym samochodu Idea .
_________________
Nadmiar wiedzy jest równie szkodliwy jak jej brak.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
SebiCo
Rozpoczyna


Dołączył: 13 Lis 2007
Posty: 32

PostWysłany: Nie Mar 23, 2008 8:33 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No to ja też wtrącę swoje trzy grosze:
- data i zegar - nie do końca potrzebne skłaniając się w stronę zupełnie nie potrzebne - szkoda miejsca w pamięci.
- sygnalizacja przekroczonej prędkości - troszkę nie widzę zastosowania w "normalnych" warunkach - zbyt duże zróżnicowanie prędkości w zależności od ograniczeń - po za tym może to być trochę stresujące w pewnych warunkach...
Reszta ok, ale raczej skupiły bym się na podstawowej funkcji jaką ma spełniać komputer czyli wszystko co jest związane z dystansem i spalaniem.
Gdyby brakowało miejsca to na pierwszym miejscu wyrzucił bym pomiar napięcia akumulatora.
To są tylko moje sugestie !!!

Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
PiKuŚ
Zawsze na posterunku


Dołączył: 21 Sty 2008
Posty: 218
Skąd: Grudziądz

PostWysłany: Nie Mar 23, 2008 8:45 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A ja tam chcę mieć taki bajer (data i czas) i już Smile
Miejsca na pewno wystarczy. Z grubasz mam już napisane:
- zegar + data
- pomiar napięcia akumulatora
- pomiar temperatury (z sygnalizacją możliwej gołoledzi)
- obrotomierz (z dokładnością do 10-ek obrotów)
- prędkościomierz
- spalanie tymczasowe
- dystans
- spalanie średnie - no tu jeszcze pracuje bo nie wiem do końca jak najlepiej to liczyć, czy za ostatnie powiedzmy 1000km, czy od początku instalacji komputerka - może ktoś ma jakieś sensowne propozycje
no i oczywiście kalibracja bez konieczności wgrywania drugiego programu.

Chcę jeszcze dopisać:
- wskaźnik procentowy paliwa w zbiorniku
- zasięg na danym paliwie

A poza tym dalej czekam na głosy odnoście tego jaki zastosować wyświetlacz 2x16 czy 4x16?
_________________
Nadmiar wiedzy jest równie szkodliwy jak jej brak.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Maxik234
Nowy


Dołączył: 01 Lut 2008
Posty: 14

PostWysłany: Nie Mar 23, 2008 9:05 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No według mnie lepiej byłoby stosować wyświetlacz 2x16. Ze względu na to, że większość osób mających komputerek posiada właśnie taki wyświetlacz. Część ludzi ma wpasowany wyświetlacz 2x16 w deskę rozdzielczą i zmiana wyświetlacza stwarzałaby spory problem. Wyświetlacz 4x16 ma chyba niewiele osób.

Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
PiKuŚ
Zawsze na posterunku


Dołączył: 21 Sty 2008
Posty: 218
Skąd: Grudziądz

PostWysłany: Nie Mar 23, 2008 9:33 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Odnośnie wyświetlacza w dziale "Mój projekt" założyłem ankietę, proszę tam głosować.
_________________
Nadmiar wiedzy jest równie szkodliwy jak jej brak.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Jacor
Lekko zaangażowany


Dołączył: 24 Sty 2008
Posty: 42
Skąd: MAŁOPOLSKA

PostWysłany: Nie Mar 23, 2008 10:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

taka sugestia/pytanie
niektóre instalacje gazowe mają wskaźnik poziomu gazu pokazywany diodami
np:
cztery zielone i jedna czerwona jako rezerwa
mozna by to było przeniesć na LCD w formie procentowej lub preloadera
mnie by taka opcja interesowała z dodatkową informacja czy jedziemy na LPG/Paliwo
_________________
prosze nie krzyczeć dopiero się uczę
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
PiKuŚ
Zawsze na posterunku


Dołączył: 21 Sty 2008
Posty: 218
Skąd: Grudziądz

PostWysłany: Nie Mar 23, 2008 11:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Z informacją czy jedziemy na benzynie czy na gazie problemu nie widzę. Gorzej sprawa wygląda ze wskaźnikiem gazu, ponieważ istnieje wiele różnych sensorów ilości LPG np. rezystancyjne o wartościach 90,20k,50k zarówno rosnące jak i malejące, 9 stopniowe itd. Można oczywiście napisać pod konkretny czujnik, ale to by się mijało trochę z celem. Można to obejść ale nie wiem czy mi pamięci w procku starczy Sad
_________________
Nadmiar wiedzy jest równie szkodliwy jak jej brak.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
jackow2
Bardzo zaangażowany


Dołączył: 03 Mar 2008
Posty: 108
Skąd: Kraków

PostWysłany: Pon Mar 24, 2008 10:13 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

i tu się zgadzam z kolegą PiKuŚ - co do odczytu wartości z czujnika poziomu LPG -
ale czy można zadać komuterkowi że zatankowaliśmy x litrów LPG - a on niech nam zlicza ile pozostaje gazu, oraz jaki dystans możemy jeszcze pokonać - to samo dotyczy PB
ja mam zasilanie na PB i LPG więc chętnie bym widział 4 linijki i w dwóch z nich PB i LPG widzę to tak - uwzględniając zegarek i datownik
1) godz + data - ale niekoniecznie, niech będzie możliwość wybrania innej opcji
2) prędkość + obroty ( lub V max dla tych co mają obrotomierze )
3) chwilowe spalanie PB + zasięg na PB
4) chwilowe spalanie LPG + zasięg na LPG
A tak w ogóle to jak ma być dla części kolegów wyświetlacz 4x16, to wolałbym 4x20.
Kiedyś może się okazać przydatny i po co pisać znów wszystko od nowa
_________________
Jacek z Krakowa
Nubira 2.0 1998 - PB + LPG
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
PiKuŚ
Zawsze na posterunku


Dołączył: 21 Sty 2008
Posty: 218
Skąd: Grudziądz

PostWysłany: Pon Mar 24, 2008 10:27 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wydaje mi się, że uda zrobić się tak, że tylko w "setupie" będziemy podawać pojemność zbiornika PB czy LPG, a resztę obliczać będzie już procesorek - ale prawdopodobnie żeby obsłużyć te opcję zarówno dla PB jak i LPG konieczna będzie zmiana procesora ATMEGA8 na inny.

A jak już okaże się konieczna zmiana procesora to już raczej zamiast wyświetlcza 4x20 użyję LCD graficznego (znacznie mniejszy, a ponadto więcej informacji można na nim wyświetlić).
_________________
Nadmiar wiedzy jest równie szkodliwy jak jej brak.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
jackow2
Bardzo zaangażowany


Dołączył: 03 Mar 2008
Posty: 108
Skąd: Kraków

PostWysłany: Pon Mar 24, 2008 10:38 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

i cały czas mi o to chodzi, skoro kiedyś będzie można dopisać funkcję obsługi klimy
_________________
Jacek z Krakowa
Nubira 2.0 1998 - PB + LPG
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
szamot
Rozpoczyna


Dołączył: 17 Lut 2008
Posty: 39

PostWysłany: Pon Mar 24, 2008 6:51 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeżeli zmiana wyswietlacza to faktycznie graficzny byłby najlepszym rozwiązaniem bo cenowo to i tak się nie wiele różni np.
http://allegro.pl/item332957025_wyprzedazzz_wyswietlacz_graficzny_240x60.html Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Pon Mar 24, 2008 8:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No tylko spróbuj obsłuzyć taki wyswietlacz w bascomie Smile

Nawet typowy wyswietlacz graficzny nie jest taki super jak by sie mogło wydwać Smile A typoby pod bascoma to ceny zaczynają cie od 80 zł za mały a wieksze około 250 zł

No i niestety straaaaaasznie pamięciochłonne sa graficzne wyswietlacze:(
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
PiKuŚ
Zawsze na posterunku


Dołączył: 21 Sty 2008
Posty: 218
Skąd: Grudziądz

PostWysłany: Wto Mar 25, 2008 11:21 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Chciałbym poinformować, że dużymi krokami zbliża się premiera programu komputerka pokładowego w wersji 0.2beta Smile (wersja testowa 14-dniowa)
Zaimplementowałem w niej następujące funkcje:

ver0.2
' * Włączenie opcji kalibracji z menu - do obliczenia stałej drogi i wtrysku
' * Załączanie świateł poprzez Przekaźnik PK2 po przekroczeniu prędkości 5km/h
' a ich wyłączanie po wyłączeniu stacyjki
' * Sygnalizacja niewłączonych świateł (BUZZER) po przekroczeniu prędkości 10km/h
' * Sygnalizacja o pozostawionych światłach po wyłączeniu stacyjki (BUZZER)
' * Po włączeniu stacyjki włączenie podświetlenia i wyświetlenie napisu powitalnego
' * Edycja napisu powitalnego
' * Możliwość ustawienia inspekcji olejowej skok co 500km do 65000km; 0-inspekacja
' wyłączona
' * Wyświetlanie ile km zostało do wymiany oleju po włączeniu stacyjki
' * Wyświetlanie prędkości chwilowej
' * Wyświetlanie chwilowego zużycia paliwa w l/100km, przy prędkości poniżej
' * 5 km/h zużycie paliwa w l/h
' * Wyświetlanie temperatury zewnętrznej z dokładnością do 0,1 stopnia Celsjusza
' * Sygnalizacja o możliwej gołoledzi, w zakresie temperatur od -1*C do +1*C
' wskazanie mruga w odstępie 1s
' * Wyświetlanie max. osiągniętej prędkości jazdy Vmax
' * Wyświetlanie przebiegu dziennego pojazdu (2 liczniki: D1 i D2 - jeden może
' * być kasowany np. po każdorazowym tankowaniu, a drugi służyć jako dzienny)
' * Wyświetlanie spalania średniego (spalanie zeruje się wraz z wyzerowaniem
' * licznika dziennego D2
' * Wyświetlanie napięcia akumulatora
' * Wyświetlanie czasu z datą
' * Obrotomierz z dokładnością do 10obr/min
' * Wyświetlanie informacji ile litrów paliwa zostało spalone
' * Odświeżanie informacji co 1s
' * Możliwość kasowania przebiegów dziennych D1 i D2 oraz ponownego ustawienia
' wcześniej zdefiniowanej inspekcji olejowej z menu

Question Pozostało mi do przemyślenia w jakiej postaci/formie wyświetlać te informacje na wyświetlaczu LCD 2x16 (póki co taki zostanie użyty, no chyba że jednak ma być 4x16 lub 4x20). Najprościej byłoby na sztywno zdefiniować kilka "ekraników" z konkretnymi parametrami - oczywiście z możliwością przełączania pomiędzy nimi.
Idea Zacząłem jednak intensywnie myśleć Wink nad rozwiązaniem, które pozwoliłoby każdemu użytkownikowi samemu zdefiniować np. 2 najczęściej używane ekraniki, główny jednak problem polega na tym że różne parametry zajmują różną liczbę znaków do wyświetlenia i trzeba byłoby to jakoś ze sobą "pożenić".

A może ktoś ma jakieś propozycje?

Oczywiście powyższy program mieści się na Atmega8, pozostało jeszcze nawet około 10% wolnego miejsca Exclamation
_________________
Nadmiar wiedzy jest równie szkodliwy jak jej brak.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
jackow2
Bardzo zaangażowany


Dołączył: 03 Mar 2008
Posty: 108
Skąd: Kraków

PostWysłany: Wto Mar 25, 2008 2:08 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jeszcze ja - nie doszukałem się - a chciałbym - przyspieszenie ale nie jak u Rafala na 1/4 mili lecz od zera do 100 km/h,
po co mam się ścigać po ulicach - wolę np.: ruszyć ostro z bramki na A4 i zobaczyć jak jeszcze z "serduchem" w mojej Nubirce i ile traci po przełączeniu na LPG + to by mi się przydało - pewnie nie tylko mnie
_________________
Jacek z Krakowa
Nubira 2.0 1998 - PB + LPG
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
tmerlin
Rozpoczyna


Dołączył: 08 Lut 2008
Posty: 35

PostWysłany: Wto Mar 25, 2008 2:19 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Można by jeszcze pokazywać temperature wewnątrz auta, to już nie powinien byc żadne problem, a że tak powiem porzątek "klimatronic'u".

Ostatnio sobie tak myślałem, czy aby nie zrobić połączenia 2 procku Atmega8 przez I2C a tylko po to by drugi procek zajmował się diagnostyką samochodu (czujniki,oswietlenie,itp). Pierwszy procek mogl by zajmowac sie tylko wyswietlaniem danych i ewentualnie paroma innymi rzeczami (np. predkosciomierz). Drugi procek mogl by byc tylko modułem dołanczanym do pierwszego. Ale to takie moje wolne przemyślenia.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
jackow2
Bardzo zaangażowany


Dołączył: 03 Mar 2008
Posty: 108
Skąd: Kraków

PostWysłany: Wto Mar 25, 2008 2:29 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Co do ekraników LCD to na x20 na pewno czasem zmieścimy 2 dłuższe lub 3 krótsze wartości,
Np.: V:97.8 km/h – to jest 7 znaków --- dystrybutorek :spalanie l /100km – to jest 10 do 11 znaków
dystrybutorek :średnie spalanie l /100km + licznik dzienny kilometrów
ale jestem za większością
_________________
Jacek z Krakowa
Nubira 2.0 1998 - PB + LPG
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
jackow2
Bardzo zaangażowany


Dołączył: 03 Mar 2008
Posty: 108
Skąd: Kraków

PostWysłany: Wto Mar 25, 2008 2:40 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

podoba mi sie ten pomysł "tmerlin" sam już kiedyś pisałem na forum aby zamieścić na płytce dwie Atmegi z przełącznikiem - jeden liczy jak jadę na PB a drugi jak na LPG, na przełączniku - ale Lolu napisał że to gorzej jak pod górkę - ale każdy kombinuje jak może - dwie Atmegi8 - nie trzeba zmieniać programu na inną Atmegę a koszta nie są aż tak duże
_________________
Jacek z Krakowa
Nubira 2.0 1998 - PB + LPG
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
PiKuŚ
Zawsze na posterunku


Dołączył: 21 Sty 2008
Posty: 218
Skąd: Grudziądz

PostWysłany: Wto Mar 25, 2008 3:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A więc, tak:
1. jackow2 - Przyśpieszenie od 0-100km/h mam napisane, ale ukryłem tą funkcję ponieważ pomiar jest z tylko dokładnością do 1s, a więc dla większości użytkowników mało zadawalający. Większą dokładność przy obecnej konfiguracji będzie trudno osiągnąć ze względu na zbyt wolny kwarc na płytce (nie starczy czasu na wykonanie przerwania).
2. tmerlin - z drugim czujnikiem temperatury nie widzę problemu - tylko jak to wszystko wyświetlić na tym biedny małym LCD'ku
3. Zastosowanie 2 Atmeg jedna do LPG a druga do PB mija się z celem, już lepiej zmienić procesor na większy i napisać program tak aby automatycznie rozpoznawał rodzaj paliwa.
_________________
Nadmiar wiedzy jest równie szkodliwy jak jej brak.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
PiKuŚ
Zawsze na posterunku


Dołączył: 21 Sty 2008
Posty: 218
Skąd: Grudziądz

PostWysłany: Wto Mar 25, 2008 7:40 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Może ktoś z forumowiczów ma pomysł w jaki sposób najlepiej oznaczyć daną wartość, tak aby była zrozumiała i zajmowała jak najmniej znaków.
Poniżej moje przykłady (parametr - (liczba znaków) - oznaczenie):

czas - (5) - 00:00
data - (10) - 01/01/2008
Napięcie - (5) - 12.5V
Temperatura - (6) - -23.4*C
Prędkość chwilowa - (7) - V:120k/h
Prędkość max - (10) - Vmax:110k/h
Przebieg1 - (10) - np.: D1:999,9km
Przebieg2 - (9) - np.: D2:9999km
Spalanie chwilowe - (13) - (zn. dystrybutorek):12.5l/100km lub l/h
Spalanie średnie - (13) - (zn. dystrybutorek):12.5l/100km
Spalone paliwo - (8 ) - np.: Ps:10.1l
Obrotomierz - (11) - 1200obr/min
Inspekcja olejowa - (9) - (zn. olej):15000km

Nie ukrywam, że ma kłopot z upchaniem tego w sensowny sposób do wyświetlacza 2x16 Sad
_________________
Nadmiar wiedzy jest równie szkodliwy jak jej brak.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Mirek
Lekko zaangażowany


Dołączył: 01 Gru 2007
Posty: 62

PostWysłany: Wto Mar 25, 2008 8:53 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

data: może 01/01/08

natomiast na pozostałe, czy jest możliwość zadeklarowania jakiś znaków?
np. temperatura *C - w jednym znaku
tak samo jakieś umowne znaki na km/h, l/h, czy */100km Question
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
PiKuŚ
Zawsze na posterunku


Dołączył: 21 Sty 2008
Posty: 218
Skąd: Grudziądz

PostWysłany: Wto Mar 25, 2008 9:10 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak, jest możliwość deklaracji dodatkowych znaków, niestety jest też ich ograniczenie do 8. Każdy znak może mieć wielkość 5x8 pikseli.
_________________
Nadmiar wiedzy jest równie szkodliwy jak jej brak.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
LoLu
Zawsze na posterunku


Dołączył: 13 Lis 2007
Posty: 161
Skąd: Poznań (okolice) Nowy Tomyśl

PostWysłany: Wto Mar 25, 2008 9:42 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nie da rady na 2X16, chyba że zrobić przełączanie screenów przyciskiem lub sekwencyjne przełączanie screenów z timera
_________________
Od kiedy powstało GOOGLE pytania nie maja sensu ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
PiKuŚ
Zawsze na posterunku


Dołączył: 21 Sty 2008
Posty: 218
Skąd: Grudziądz

PostWysłany: Wto Mar 25, 2008 10:02 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Chodziło mi o taką optymalizacje oznaczeń i jednostek, aby można było zmieścić 4 parametry na jednym ekranie.
Przełączanie screenów ma już zrobione, ale lepiej i wygodniej byłoby gdyby upchać wszystko na powiedzmy 3 screeny niż 5-6 i szukać w trakcie jazdy właściwego Sad
_________________
Nadmiar wiedzy jest równie szkodliwy jak jej brak.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
PiKuŚ
Zawsze na posterunku


Dołączył: 21 Sty 2008
Posty: 218
Skąd: Grudziądz

PostWysłany: Sro Mar 26, 2008 10:29 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzisiaj, tak na szybko, napisałem programik, który pozwala samemu wybrać które parametry (prędkość, czas, temperatura, napięcie, spalanie itd.) mają być wyświetlane na ekraniku LCD Smile .
Po wybraniu pierwszego parametru w danej linii programik sprawdza i pozwala wybrać z pozostałych parametrów tylko te które zmieszczą się do końca linii.
Dla zainteresowanych poniżej linik do programu, może zajdzie się ktoś chętny do przetestowania go i napisania swoich spostrzeżeń/uwag.
Byłoby one przydatne bo nie wiem czy dołączać tę fukncję do programu komputera pokładowego.

http://pijacek.eu.interia.pl/pliki/ustawienie_ekraniku.zip
_________________
Nadmiar wiedzy jest równie szkodliwy jak jej brak.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Jacor
Lekko zaangażowany


Dołączył: 24 Sty 2008
Posty: 42
Skąd: MAŁOPOLSKA

PostWysłany: Sro Mar 26, 2008 11:43 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jak dla mnie super sprawa
dużo lepsze to od gotowych wcześniej zdefiniowanych screenów
bo wybierasz co cię interesi Smile
.................................
w którymś momencie w wybieraniu parametrów wskakuje D1 albo D2
na trzeciego w jednej lini ale bez przebiegu Very Happy
_________________
prosze nie krzyczeć dopiero się uczę
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
jackow2
Bardzo zaangażowany


Dołączył: 03 Mar 2008
Posty: 108
Skąd: Kraków

PostWysłany: Czw Mar 27, 2008 4:47 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a dla mnie za dużo tych skrótów
miały być "dystrybutorki", znaki są zawsze szybciej czytelne
wolę oznakowania "rafal" tzn:
temperatura - kropka z 4 pikseli - Ty dałeś gwiazdkę a to mi bardziej pasuje do np: alarmu o gołoledzi - oblodzeniu - tak się zazwyczaj oznacza zamrażarki
prędkość V ale z oznaczeniem rafal jest bardziej zwięzłe - Twoje rozstrzelone - czyli zbyt długie
nie za bardzo mi pasuje też //Spalone paliwo - (8 ) - np.: Ps:10.1l //
docelowo wolałbym "ikona dystrybutora" i Pb
np.: w takim układzie

_________________
Jacek z Krakowa
Nubira 2.0 1998 - PB + LPG
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Mój projekt- wraz z programem Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następny
Strona 1 z 5

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group