Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna www.nestor-electronic.pl
Forum sterowników procesorowych- programy BASCOM
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Komputer pokładowy do Malucha by Miglandz

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Mój projekt- wraz z programem
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Miglandz
Stały bywalec


Dołączył: 11 Gru 2007
Posty: 145

PostWysłany: Pon Sty 14, 2008 7:51 pm    Temat postu: Komputer pokładowy do Malucha by Miglandz Odpowiedz z cytatem

no i komputerek jest gotowy Smile
wersja 1.0 by Miglandz powered by 126-klub.prv.pl
procesor ma dodatkowo przelutowane 2 nóżki zeby można było kożystać z timera1 do liczenia impulsów na fotach wszystko widać.

program jest przystosowany do wyświetlacza 4 x 16 (nie pisać zebym przerabiał program na 2 x 16 bo nie mam czasu Razz a pozatym daje kody źródłowe wiec jak ktoś chce sie bawić to bardzo prosze)
w wersji jest pare loaderów służą wyłącznie celom estetyczym Smile fajnie wyglądają i tyle Razz
no najpierw filmik demo Smile
http://www.youtube.com/watch?v=yJMelf8jW18

no i to tyle Razz

najpierw wgrywamy program setup Smile
przyciskiem S3 przechodzimy do następnych opcji i ustawien


przyciskami S2 i S1 ustawiamy to co trzeba Smile
potem zgrywamy eeprom Smile
wgrywamy program kumputerek i wgrywamy eeprom z ustwieniami


Opcje programu:
Obrotomierz z wykresem
Szybkościomierz
licznik km
licznik km - kasowany
Szybkość max
Zegarek
Termometr 3 czujniki podłączone do 1wire Smile THX Lolu Wink
Woltomierz

kiedy stacyjka jest wyłączona po naciśnięciu klawisza s3 podświetlenie załącza sie na 6s Very Happy zeby mozna było zobaczyć która godzina Very Happy

podłączenia:
in1 - obrotek
in2 - woltomierz
in3 - stacyjka
in4 - czujnik drogi

1wire - czujniki 18b20

do przekaźnika PK3 podłączamy diode lub lampke Smile tą do obrotów Smile

oczywiście wszystko trzeba przeuszczać przez "filtry" zeby ktoś nie podłączał mi tu do któregoś wejścia bezpośrednio 12v Razz

Obrotomierza jeszcze nie testowałem w maluchu, jutro sie za to biore i dam znac jak wyszło Smile

Nie odpowiadam za szkody wyrządzone przez program.
i po śląsku:
no i jakby ktoś coś napochoł to nie moja wina ani tego programu Razz Wink

link do programu:
http://217.153.84.254/rafal/pliki/maluch.zip
edit:
Jeżeli po wgraniu programu podświetlenie mruga znaczy to ze źle jest wgrany eepom
edit2:
Teraz po wgraniu komuter bedzie widział ze stacyjka jest wyłączona trzeba przerobić linijke 14 zamiast 1 wpisać 0
edit3:
obrotomierz jest przygotowany do malucha trzeba pogrzebać w kodzie zeby działał na innych silnikach

Jestem otwarty na propozycje i uwagi Very Happy Exclamation


Ostatnio zmieniony przez Miglandz dnia Wto Sty 15, 2008 9:16 am, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
LoLu
Zawsze na posterunku


Dołączył: 13 Lis 2007
Posty: 161
Skąd: Poznań (okolice) Nowy Tomyśl

PostWysłany: Wto Sty 15, 2008 1:14 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wygląda naprawdę sympatycznie Very Happy, a wyświetlanie ID Ds'ow w twoim loaderze jakieś takie znajome Very Happy Gratuluje wytrwałości, na pewno sporo sie nakombinowałeś
_________________
Od kiedy powstało GOOGLE pytania nie maja sensu ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Wto Sty 15, 2008 8:08 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja bym wprowadził jedna poprawke Smile

Mianowicie rezygnacja z tego podswietlania po nacisnięciu przycisku jak stacyjka wyłaczona, mój komputerek jak stacyjka jest wyłąvczona to układ przechodzi do trybu uspienia - iddle - obnizony pobór prądu, niestety wtedy zatrzymywane sa również timery, a tu wysypie Ci sie zegar, więc trzeba by zastosować zegar zewnetrzny na ukłafdzie zegarowym, ale to już cała przeróbka programu, jak ktos nie zostaia auta na miesiąc to nie powinien akumulatora rozładować Smile


Jeszcze jednoi zrób zdjęcie z bliska tej przeróbki procesora, albo ja opisz dokładniej żeby sobie ludzie poradzili Wink


Ogólnie podoba mi sie, oby więcej takich projektów !!!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Miglandz
Stały bywalec


Dołączył: 11 Gru 2007
Posty: 145

PostWysłany: Wto Sty 15, 2008 8:32 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem



od dołu od lewej 4 nóżka do 6 od prawej u góry Smile i od 6 do 4 Smile
raczej sugeruje sie kierowac fotami Razz

no i po testach w autku Smile
obrotek działa Smile ale
myślałem ze na jeden obrót wału bedą przychodzić 2 impulsy Smile
ale pokazywało mi cuda :/ wiec podziliłem to w porgramie przez 4
ale dalej pokazywało źle :/ no i dopiero jak przez 6 podzieliłem to pokazuje tak jak na obrotomierzu diodowym Shocked chyba mam zwalony przerywacz Razz
Bele działa i nie spaliło komputerka Smile podłączenie tak jak u rafała podłącza sie wtryskiwacz i czujnik drogi tylko że zastosowałem kondensator 1nF 1kv (1000v)

filmik z testów:
http://www.youtube.com/watch?v=PXr-0NK0qvI
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Sro Sty 16, 2008 10:59 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nie wiem czy taki układ dopasowujący wytrzyma takie przpiecia jakie wystepuja na cewce zapłonowej. Mój układ jest super, ale do standardowych czujników.

Na Twoimmiejscu poszukał bym schematy obrotomierza elektronicznego na sieci i zastosował taki układ dopasowujący jaki tam maja bo możesz uszkodzic procesor- niby drogi nie jest ale szkoda Smile

A najlepiej zastosuj transoptor steruj go platynkami a wyjście do wejścia procesorka pomijajac juz układ dopasowujący, wtedy bedziesz maił na 100% zabezpieczony procesor

Fajnie że układ ci działa w aucie Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Miglandz
Stały bywalec


Dołączył: 11 Gru 2007
Posty: 145

PostWysłany: Pią Sty 18, 2008 5:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no i dzisiaj przeprowadziłem testy czujnika drogi Smile no i zaraz po odpaleniu auta pojawił sie problem Sad impulsy z cewki powodowały naliczanie impulsów na czujniku drogi Shocked czyli ukłąd dopasowujący nie dział zbyt dobrze :/

narazie pracuje nad skrzynią biegów bo wysuła mi sie jedynka Razz w przyszłym tygodniu bede probował jakoś to wyfiltrować albo zastosować transoptor.

tylko czy pytanie czy trans optor wytrzymie te przepięcia z cewki Question
jest jeszcze jeden pomysł żeby dac czujnik na kole pasowym:) przykleić magnecik albo przykręcić i też dać czujnik halotronowy Smile i tak chyba postąpie:D

a po odpięciu impulsów z przerywacza, testy przeprowadziłem no i tak jak w innych autach moj licznik pokazuje za dużo Smile sprawdzałem z GPS'em
Ogolnie czujniczek działa OKI Very Happy
Stała drogi dla malucha wynosi 1 Razz hehe czyli 1000 impulsów na 1km Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Sob Sty 19, 2008 2:56 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

może masz dziadoskie kable wysokiego napięcia, alebo uszkodzonyu kondensator przy platynkach (zakładam ze masz stary układ zapłonowy- bo w nowym modelu Fiata nie ma już przerywacza), zmiń kable wys. napiecia i kondensator przy platynkach, możesz dołozyć dodatkowy kondensator przy układzie dopasowującym może odfiltruje

Powodzenia
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Miglandz
Stały bywalec


Dołączył: 11 Gru 2007
Posty: 145

PostWysłany: Sob Sty 19, 2008 3:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kable wys. napięcia mam wymienione bo jak zakładałem CB to było słychać trzask. to samo z kondensatorami Razz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
PiKuŚ
Zawsze na posterunku


Dołączył: 21 Sty 2008
Posty: 218
Skąd: Grudziądz

PostWysłany: Pon Lut 25, 2008 8:16 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przyglądając się dzisiaj Twojemu programikowi przyszedł mi do głowy pomysł Idea.
Mianowicie może by tak zaoszczędzić trochę amperów z akumulatora Wink i:
- zamienić kwarc z 8MHz na 32768Hz
- uruchmić procek na wewnętrznym oscylatorze 8MHz
- TIMER2 ustawić w tryb pracy asynchronicznej
- po wyłączeniu zapłonu wymusić przejście procesora w tryb power-save ( w trybie tym procesor pobiera tylko kilka uA prądu)
- po włączeniu zapłonu powrót procesora do normalnego trybu pracy.

Korzyści jakie mogą z tego być to:
- możliwość dołączenia akumulatorków NiCd/NiMh w celu podtrzymania ustawień zegara i pozostałych danych np. liczba przejechanych km. na wypadek odłączenia/padu akumulatora
- od razu mamy możliwość wyświetlania oprócz aktualnego czasu również daty z dniem tygodnia włącznie - a na podstawienie daty można dopisać funkcje inspekcji rocznej pojazdu
- uproszczenie kodu.
- no i dużo, ale to bardzo dużo zabawy z testowaniem Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rafal
Site Admin


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 1180
Skąd: Olkusz

PostWysłany: Pon Lut 25, 2008 9:07 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

pomysł w oszczędzaniem energii doby
Sam mam to wykożystane w moim komputerki po wyłączniu stacyjnki przechodzi w tryb iddle

Ale jeśłi chodzi o kalendarz to moze lepiej zastosowac odpowiedni układ na I2C i on nawet na kondensatorze poprafi chodzić kilkanaście godzin Smile

No i oczywiscie ma wbudowanyt kalendarz Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
PiKuŚ
Zawsze na posterunku


Dołączył: 21 Sty 2008
Posty: 218
Skąd: Grudziądz

PostWysłany: Pon Lut 25, 2008 9:49 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tryb "power-save" jest o wiele lepszy od "idle" procesor zużywa jeszcze mniej energii. Dla Atmega8 ma się to tak:
idle ~1mA
power-save ~4uA

wynika z tego że w trybie power-save pobiera on o wiele mniej prądu niż popularny PCF8583, który pobiera do 50uA.

Poza tym nie jest żadną sztuką zaimplementowanie gotowego układu zegara i daty, lecz sztuką jest zrobienie czegoś na tym co się ma.
Dodatkowo jeżeli wykorzysta się układ na I2C to zajmujemy dodatkowe 2 porty procesora, które moglibyśmy użyć w innym celu.

A dla czystej informacji impementacja zegara z kalendarzem zajmuje trochę ponad 500bajtów, a ile obsługa magistrali i2c? Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
tmerlin
Rozpoczyna


Dołączył: 08 Lut 2008
Posty: 35

PostWysłany: Wto Lut 26, 2008 3:33 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kolega wykorzystal czujniki temperatury na 1Wire, mozna by takie podpiac pod i2c, i zwolnic 1Wire, wtedy pod i2c mozna podlaczyc inne dodatkowe elementy, a portow nie stacimy.
Poza tym ... co wy jeszcze chcecie podlaczyc pod porty?
W takim komputerku wystarczy:
- licznik obrotow
- licznik kilometrow
- woltowmierz (mozna podlaczyc pod i2c)
- czujnik poziomu plynu (spryskiwacz,chlodzacy,hamulcowy)
- sygnal po stacyjce
- sygnal swiatel
Juz cos takiego mialem rozpracowanego na '51, ale tam mialem troche malo pamieci (2kB)
Jak by ktos potrzebowal wiecej czujek to mozna sie pokusic o jakis multiplekser lub uklad DEC/BIN podlaczony pod I2C. Juz dla 2 portow mozna podlaczyc 3 czujniki, przy 4 portach bedzie tych czujnikow 15 (mozna by napwet sprawdzac kazda zarowke w ukladzie elektrycznym)...

Ten projekt bardzo mi sie podoba, bo kolega rozbudowal uklad bardzo praktycznie. Zamiescił opcje bardzo przydatne (jak dla mnie). Oczywiscie mozna by rozbudowac program o kolejne funkcje, ale to juz praktycznie kosmetyka. Podoba mnie sie rownierz wykorzystanie wiekszego wyswietlacza, bo mimo wszystko 2x16 to troche malo informacji na ekranie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
PiKuŚ
Zawsze na posterunku


Dołączył: 21 Sty 2008
Posty: 218
Skąd: Grudziądz

PostWysłany: Wto Lut 26, 2008 7:55 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pytasz się co podłączyć pod porty? Ano np:
1 - stacyjka
2 - światła
3 - wtryskiwacz
4 - czujnik drogi
5 - czujniki temperatury(1wire)
6 - sterowanie podświetleniem LCD
7 - buzzer
8- obroty
9 - czujnik ilości beznzyny
10 - czujnik ilości LPG
11 - napięcie akumulatora
12 - czujnik płynu spryskiwacza
czyli mamy wykorzystanych już 12 portów a dostępnych po odliczeniu przycisków i wyświetlacza jest 11 portów.

Woltomierz bez sensu jest podłączać pod i2c bo ATMEGA8 ma w sobie wbudowany przetwornik A/C. Zastosowanie multipleksera komplikuje układ, a jeżeli mam być szczery to wolałbym już zastosować inny procesor np. ATMEGA16, który ma więcej portów.

Co do wyświetlacza to ja zastanowiłbym się nad wykorzystaniem graficznego np. od Simensa S65 (kosztuje około 20PLN, no i steruje się nim poprzez SPI) no i dzięki niemu można byłoby różne bajery wyświetlać Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
tmerlin
Rozpoczyna


Dołączył: 08 Lut 2008
Posty: 35

PostWysłany: Wto Lut 26, 2008 8:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hmmm.. nie wiem czy taki procek pociagnie taki wyswietlacz, troche za wolny procek.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
PiKuŚ
Zawsze na posterunku


Dołączył: 21 Sty 2008
Posty: 218
Skąd: Grudziądz

PostWysłany: Wto Lut 26, 2008 8:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Chyba nie, jak kiedyś bawiłem się tym wyświetlaczem to działał bardzo ładnie przy 4MHz na SPI. Max. prędkość SPI przy którym on pracuje to 13MHz - o ile dobrze pamiętam.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Miglandz
Stały bywalec


Dołączył: 11 Gru 2007
Posty: 145

PostWysłany: Sro Kwi 09, 2008 9:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no dawno nie pisałem ale mam wersje 2 mojego kompa Smile
http://www.sendspace.com/file/3hc4df
no i widze ze PiKuŚ robi swojego kompa do auta Smile wiec robi sie ciekawie Very Happy

zapodaje pare fotek Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
jackow2
Bardzo zaangażowany


Dołączył: 03 Mar 2008
Posty: 108
Skąd: Kraków

PostWysłany: Wto Maj 06, 2008 5:29 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Moje 5 groszy
Jest prawie dobrze - oto został podłączony "komp by Miglandz"
do czego Question - do Nubiry 2,0
Objawy - przede wszystkim powiem że działa obrotomierz Exclamation
A o tą wartość właśnie mi chodziło - co prawda Miglandz odpisał że nie ma EEPROM do Rew 2 - ale wziąłem z Rew 1
Jest to pierwszy działąjący obrotomierz Exclamation
Z resztą troszkę gorzej, ale był to program pisany pod -- F "126" - więc jak dla mnie jest OKI ( chociaż raster jest co 150 )
Czy ktoś pokusił się o podłaczenie - komp by Miglandz - do swojego autka Question
_________________
Jacek z Krakowa
Nubira 2.0 1998 - PB + LPG
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
kurek27
Nowy


Dołączył: 03 Lut 2008
Posty: 1
Skąd: Częstochowa

PostWysłany: Wto Maj 06, 2008 7:23 am    Temat postu: Passat TD 1993r. Odpowiedz z cytatem

Montuję płytkę i wyświetlacz do deski wskaźników Question
Prace idą w dobrym kierunku Exclamation
Testowałem na sucho - działają trzy temperatury,voltomierz,oraz szybkościomierz.
Obrotomierza jeszcze nie podłączyłem , bo muszę to zrobić w autku-ale chyba
będzie problem ,bo impulsy w dieslu idą z alternatora.
Wyświetlacz wkleiłem w tarczy zegarka ,nawet fajnie to wygląda Laughing
Program wgrałem w ATMEGĘ168
Jak zamontuję to w autku poinformuję o działaniu.
Chcę podziękować koledze Miglandz za udostępnienie "komp by Miglandz"
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość WP Kontakt
Miglandz
Stały bywalec


Dołączył: 11 Gru 2007
Posty: 145

PostWysłany: Wto Sie 12, 2008 8:58 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no może zrobie zapowiedz ze komputerek zmienia powoli swoje zadania Smile teraz będzie działał w rajdówce wiec powywalam połowe niepotrzebnych opcji takich jak zegarek Smile i bedzie stoper, przyśpieszenie i jeszcze co mi sie tam w rajdówce przyda Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
SunRiv
Zawsze na posterunku


Dołączył: 11 Lut 2009
Posty: 321
Skąd: Opole

PostWysłany: Nie Lut 15, 2009 5:20 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No Superowo

Obrotomierz zrobiłem tak aczkolwiek i tak w aucie pozostanę przy starym projekcie na C2051 z wyswietlaczami LED (czytelniejszy i szybszy w działaniu zwłaszcza w niskich temperaturach gdzie LCD ma sporą bezwładnosc zanim sie rozgrzeje)




Przepraszam za jakość , ale robione po ciemku telefonem w Aucie na wolnych obrotach - a troche sie trzęsie musze jedna gume w silniku wymienić Sad

Pozdrowki
_________________
Subaru Libero SDX-SR 94"
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Miglandz
Stały bywalec


Dołączył: 11 Gru 2007
Posty: 145

PostWysłany: Czw Mar 18, 2010 7:53 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jako ze dostaje ostatnio dużo maili z prośbą udostępnienia plików źródłowych, bo linki które są tutaj nie działają wiec zebrałem wszystko co mam odnośnie tego komputerka na dysku i zamieszczam w linku poniżej

www.miglandz.pl/bascom/komputermaluch.zip

Pozdrawiam i żecze udanej zabawy.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
marta1313
Nowy


Dołączył: 05 Lut 2011
Posty: 1
Skąd: Bronowice

PostWysłany: Sob Lut 05, 2011 8:59 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kurczę, nie wiedziałam, że w maluchu można robić takie bajery. Wink
_________________
tradycyjna wielkanoc-suknie wieczorowe
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
SunRiv
Zawsze na posterunku


Dołączył: 11 Lut 2009
Posty: 321
Skąd: Opole

PostWysłany: Nie Lut 06, 2011 11:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ano można Smile
i nie tylko takie
_________________
Subaru Libero SDX-SR 94"
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Copik
Nowy


Dołączył: 28 Lut 2011
Posty: 1

PostWysłany: Pon Lut 28, 2011 8:53 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Fany sprzęcik zmajstrowałeś , i fajnie że udostepniłeś źródło
tylko szkoda ze po skompilowaniu nie działa prawie wcale

-- woltomierz pokazuje co mu sie podoba ,
-- nie reaguje na stacyjke

w źródle brakuje definicji portów dla OBROTOMIERZA i HALOTRONU
jak możesz Miglandz to prosze podeślij na PW lub tu zamieśc poprawne źródło bo dojście o co chodzi w twoim sofcie zajmie kilka tygodni

chciałem sobie zmajstrować bo mam gaznik w aucie , a tu kiszka nie działa no bo jak ma działać
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Miglandz
Stały bywalec


Dołączył: 11 Gru 2007
Posty: 145

PostWysłany: Pon Lut 28, 2011 8:56 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

niestety ten soft który udostępniłem musi ci wystarczyć źródeł innych nie mam bo to było parę formatów wstecz.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
palczak
Nowy


Dołączył: 21 Mar 2011
Posty: 1

PostWysłany: Pon Mar 21, 2011 11:56 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bardzo fajny projekt z tym komputerkiem. Próbuję zrobić coś podobnego na swoje potrzeby.
Właśnie stałem się posiadaczem płytki na atmedze 32 i też pomiar napięcia działa jak generator liczb losowych. Testowałem program dołączony na płytce. Nawet na wolnych pinach pokazują się różne napięcia. czy trzeba coś wstawić pomiędzy pin, a mierzony sygnał?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Mój projekt- wraz z programem Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group