Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna www.nestor-electronic.pl
Forum sterowników procesorowych- programy BASCOM
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Sterownik pieca +strefy czasowe +edycja ekranu powitalnego
Idź do strony Poprzedni  1, 2
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Mój projekt- wraz z programem
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
szamot
Rozpoczyna


Dołączył: 17 Lut 2008
Posty: 39

PostWysłany: Nie Mar 16, 2008 5:59 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No teraz wszystko działa bez zarzutu tylko muszę wykombinować coś z podtrzymaniem aby sie zegar nie resetował przy chwilowym braku prądu,
chyba że ktoś to już zrobił? To proszę o podpowieć. Very Happy Dzięki PiKuŚ.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
PiKuŚ
Zawsze na posterunku


Dołączył: 21 Sty 2008
Posty: 218
Skąd: Grudziądz

PostWysłany: Nie Mar 16, 2008 9:42 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

1. Kupujesz diodę prostowniczą np. 1N4007 i akumulatorek/i na ~4,5V
2. Wyciągasz pin nr7 (Vcc) od Atmegi z podstawki
3. Podłączasz akumulatorek (+) pod ten właśnie pin, a (-) do masy
4. Pomiędzy wyjście stabilizatora 7805 a pin Vcc wstawiasz diodę prostowniczą, która zapobiegnie zasilaniu pozostałych elementów na płytce jak również zabezpieczy aku przed przeładowaniem.

I to byłoby na tyle.
_________________
Nadmiar wiedzy jest równie szkodliwy jak jej brak.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
szamot
Rozpoczyna


Dołączył: 17 Lut 2008
Posty: 39

PostWysłany: Sob Mar 22, 2008 6:19 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Niestety ten pomysł z diodą chyba nie jest dobry bo po zrobieniu tego podczymania procesor faktycznie się nie resetuje ale; po powrocie napięcia na wyswietlaczu nie ma nic albo jakieś śmiecina wyświetlacz też podpinałem przez diodę ale to nic nie pomagało raz było ok a raz nie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
PiKuŚ
Zawsze na posterunku


Dołączył: 21 Sty 2008
Posty: 218
Skąd: Grudziądz

PostWysłany: Sob Mar 22, 2008 7:47 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeżeli masz zrobione tak jak na schemacie poniżej to powinno działać.


_________________
Nadmiar wiedzy jest równie szkodliwy jak jej brak.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
szamot
Rozpoczyna


Dołączył: 17 Lut 2008
Posty: 39

PostWysłany: Nie Sie 23, 2009 7:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

PiKuŚ mógłyś jeszcze dopisać jeśli to możliwe takie coś że gdy (brak opału) temperatura nie wzrasta przez ok 30 min ( może być ustawiane w menu) od załączenia sie dmuchawy to wentylator zostanie wyłączony, chodzi o to by nie dmuchał gdy w piecu pusto. Może być kosztem zrezygnowania ze stref czasowych. A tak w nawiasie to reszta działa super Razz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
k750i
Nowy


Dołączył: 04 Paź 2008
Posty: 4

PostWysłany: Czw Sie 27, 2009 4:02 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

szamot napisał:
PiKuŚ mógłyś jeszcze dopisać jeśli to możliwe takie coś że gdy (brak opału) temperatura nie wzrasta przez ok 30 min ( może być ustawiane w menu) od załączenia sie dmuchawy to wentylator zostanie wyłączony, chodzi o to by nie dmuchał gdy w piecu pusto. Może być kosztem zrezygnowania ze stref czasowych. A tak w nawiasie to reszta działa super Razz


Bardzo słuszna uwaga, funkcja przydatna w szczególności w sezonie letnim jak sie przepala np. w piecu na ciepłą wodę.
Może nie tyle wyłączony tylko żeby przeszedł w stan czuwania i wyświetlał np. temperaturę lub godzinę
Podpisuję się pod tym postulatem
Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
szamot
Rozpoczyna


Dołączył: 17 Lut 2008
Posty: 39

PostWysłany: Wto Paź 20, 2009 6:32 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam.
Sezon grzewczy już prawie w pełni A ja ponawiam proźbę do PiKusia o ile to możliwe dopisania funkcji przejscia w stan czuwania gdy temperatura nie wzrasta przez okreslony czas. A jeżeli brak miejsca to może być na atmegę 168. Chodzi mi też o to że grzeje mi się silnik od dmuchawy gdy kręci się kilka gdzin bez przerwy jak w piecu gasnie Z góry dziękuje.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
k750i
Nowy


Dołączył: 04 Paź 2008
Posty: 4

PostWysłany: Sro Paź 28, 2009 3:57 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

CZy ktos ma kontakt z kol. PIKUŚ??
Niestety twórca programu sie nie odzywa:(
Troszkę myślałem nad funkcją przejścia sterownika w tryb uśpienia- nie wiem czy nie lepszym rozwiązaniem by było żeby dmuchawa i pompka wyłączały się gdy np. temperatura spadnie do 27st na pecu (ta funkcja mogła by byc regulowana)
Pozdrawiam i czekam na odp. Kol. Pikuś.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
dzidzion
Nowy


Dołączył: 03 Lis 2009
Posty: 1

PostWysłany: Pią Gru 18, 2009 6:59 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

co po koleji ustawia sie w trybie ustawien?? bo nie moge sie polapac

na czym polega praca reczna??
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
mustang
Nowy


Dołączył: 28 Lut 2011
Posty: 1

PostWysłany: Wto Mar 01, 2011 5:42 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam
Czy ktoś jeszcze drąży ten temat Jezeli jest taka możliwość prosił bym kolegów z forum o udostępnienie wsadu do sterownika pieca (ostatniej najlepiej działającej wersji ) z poniższymi funkcjami :
tryb "auto"
- obsługa stref czasowych
- funkcja zapobiegająca zastaniu pompy c.o
- funkcja antyzamarzanie (załączenie pompy poniżej 5°C)
- funkcja rozpalanie (zakres od 1 - 60min)
- możliwość ustawienia temp. załączenia pompy w zakresie 20-70°C
- możliwość ustawienia czasu przedmuchu od 1 - 240s
- możliwość ustawienia czasu przerwy pomiędzy przedmuchami od 1 - 60min
- programowe wł/wył czujnika temp. domu i bojlera
- możliwość opcjonalnego włączenia 4 czujnika temp. na powrocie pieca
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
chodki
Nowy


Dołączył: 29 Wrz 2009
Posty: 1

PostWysłany: Pią Mar 11, 2011 8:36 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam, również proszę o kontakt osobę która ma źródło programu wykonanego przez pikusia.. Bardzo dziękuje..
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.nestor-electronic.pl Strona Główna -> Mój projekt- wraz z programem Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group